با هدف ضابطه مند نمودن فعاليت‏ها در بخش مراکز داده ‏ی سازمان‏ها، اولين بخش از سلسله نشريات سازمان برنامه و بودجه‏ ی كشور در این حوزه، به اهتمام بخش مراكز داده ی شركت مهندسي كوثر شبكه نگار تدوین گردیده و از سوی امور نظام فني و اجرايي معاونت فني، امور زيربنايي و توليدي سازمان برنامه و بودجه ی كشور با عنوان «راهنماي كلي طراحي، اجرا و بهره‏ برداري مراكز داده» يا "Guideline for Design, Build and Operation of Data Center" به جامعه ی مهندسی کشور تقدیم شده است.

اين ضابطه که با شماره ی 750 انتشار یافته است، به مباحثی همچون معرفي مراكز داده، چرخه ی حيات آنها و نیز استانداردهاي مطرح بين المللي در اين حوزه می پردازد. ضابطه ی 750 یا «راهنماي كلي طراحي، اجرا و بهره ‏برداري مراكز داده» به سفارش امور نظام فنی و اجرایی سازمان برنامه و بودجه‏ ی کشور، توسط واحد مراکز داده شرکت مهندسی کوثر شبکه نگار تهیه شده است. در فاز اول پروژه‏ ی تدوین نشریه‏ ی 750، کلیات چرخه‏ی حیات یک مرکز داده از زمان طراحی تا اجرا و بهره‏برداری تشریح شده است و طبق برنامه ‏ریزی انجام شده، فازهای بعدی این پروژه شامل جزئیات بیشتری برای هر یک از مراحل چرخه‏ ی حیات می‏باشد.
هم اکنون اين ضابطه در سامانه ی مديريت دانش اسناد فني و اجرايي (سما) سازمان برنامه و بودجه ی کشور به نشانی nezamfanni.ir  در دسترس و قابل دریافت می باشد.

 

 

مراسم معرفی و کارگاه آموزشی

در تاریخ 27/09/1397 مراسمی با هدف معرفی و آموزش متدولوژی مطالعه‏ ی ضابطه‏ ی شماره‏ ی 750  جهت استفاده‏ ی متخصصین در سالن یاران بهشتی این سازمان، برگزار شد. برگزارکنندگان این برنامه، امور نظام فني و اجرايي سازمان برنامه و بودجه ‏ی کشور و شرکت مهندسی کوثر شبکه نگار (تدوین‏ کننده ‏ی ضابطه) بودند.

در این برنامه نیم روزه، جمعی از مدیران سازمان‏ها و مؤسسات دولتی همچون سازمان فناوری اطلاعات ایران، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و ... نیز نمایندگانی از تشکلهای صنفی بخش خصوصی از قبیل کمیسیون شبکه و مراکز داده سازمان نظام صنفی رایانه ای و  همچنین تعدادی از شرکت های خصوصی فعال در حوزه‏ ی مراکز داده ، در سطح مدیران عامل، مدیران فناوری اطلاعات، مدیران ، کارشناسان و متخصصین مراکز داده، حضور داشتند.

در این مراسم، آقای مهندس علیرضا توتونچی، معاون امور نظام فنی و اجرایی سازمان برنامه و بودجه‏ ی کشور، آقای مهندس سید علی مرعشی، مدیر واحد مراکز داده ‏ی شرکت مهندسی کوثر شبکه نگار، خانم مهندس مریم ابوالقاسمیان اعظمی، و خانم مهندس مریم دولتشاه، از گروه تدوین ضابطه‏‏ ی شماره‏ی 750 در شرکت مهندسی کوثر شبکه نگار به ارائه ‏ی مطلب و سخنرانی پرداختند. پس از ارائه ‏ی سخنرانان نیز امکان پرسش و پاسخ از موضوعات مطرح‏ شده برای شرکت ‏کنندگان فراهم شد.

 

 

در این مراسم، پس از تلاوت آیاتی از کلام ‏الله مجید، آقای مهندس علیرضا توتونچی، معاون امور نظام فنی و اجرایی سازمان برنامه و بودجه ‏ی کشور پس از ارائه ‏ی مقدمه‏ ای در رابطه با آرمان‏ های سازمان برنامه و بودجه‏ ی كشور، در مورد فرآیند ایجاد و بهره‏ برداری از مراکز داده، و همچنین قوانین و مقررات حاکم بر آن به ارائه ‏ی توضیحاتی پرداختند.

 

سپس آقای مهندس سید علی مرعشی، مدیر واحد مراکز داده ‏ی شرکت مهندسی کوثر شبکه نگار جهت آشنایی بیشتر مخاطبان با سامانه‏ی مدیریت دانش فنی و اجرایی سازمان برنامه و بودجه‏ ی کشور (سما)، توضیحاتی در رابطه با این سامانه ارائه داده، و در ادامه، به بیان خلاصه‏ ای از فرآیند ایجاد ضابطه ‏ی ۷۵۰، جایگاه فن‏آوری اطلاعات در کسب‏ و کارها، چرخه حیات خدمات مبتنی بر فن‏آوری اطلاعات، و چرخه‏ی حیات مرکز داده، و در نهایت، معرفی اعضای تیم تدوین ضابطه‏ ی ۷۵۰ پرداختند.

 

در ادامه‏ ی این مراسم، خانم مهندس مریم اعظمی از گروه تدوین ضابطه‏‏ ی شماره‏ ی 750 در شرکت مهندسی کوثر شبکه نگار ، برخی از فصول ضابطه 750 را تشریح نموده و در رابطه با معرفی مرکز داده، استراتژی‏ های بهره ‏برداری از مرکز داده، طراحی مرکز داده، اصول معماری، و انواع رده ‏بندی مرکز داده به ارائه‏ ی مطلب پرداختند.

 

در ادامه آقای مهندس مرعشی فصول دیگری از ضابطه 750 را معرفی نمودند و در مباحث ایجاد و راه‏ اندازی مرکز داده پرداخته، در مورد انواع آزمایشات، مدیریت مستندات مرکز داده، مباحث ذیل آموزش پرسنل، و همچنین نگهداری، بهبود و به ‏روزرسانی، ساختار سازمانی، و انواع ارزیابی مرکز داده ارائه‏ ی مطلب کردند.

 

پس از آن، خانم مهندس مریم دولتشاه از گروه تدوین ضابطه‏‏ ی شماره ‏ی 750 در شرکت مهندسی کوثر شبکه نگار ، در ذیل موضوع استانداردهای مرکز داده، به مفاهیم، کاربردها، سازمان‏ها و موسسات مرتبط، انواع استانداردها، و روند تغییر و تحولات استانداردهای مرکز داده پرداختند و به این ترتیب تمامی فصول این ضابطه بصورت اجمالی معرفی و تشریح گردید.

 

در بخش پایانی جلسه، برگه‏ های حاوی پرسش‏ها و پیشنهادات و انتقادات جمع ‏آوری شده و به بخشی از آنها پاسخ داده شد. همچنین برگزارکنندگان کارگاه آموزشی ضمن سپاس از حضور مدعوین و طرح سوال و انتقاد و پیشنهاد، حاضرین در جلسه را به ادامه‏ ی ارتباط و پرسش و پاسخ در فروم‏های سامانه سما فراخوانده و افق روشنی برای ارتباطات و رویدادهای آینده با همکاران و متخصصین این حوزه پیش ‏بینی کردند.

بررسی گارانتی محصول